Forgalmi Engedély Tartó

1986 Queen Magyarországon

Érdekes, eseményekben gazdag év volt a nyolcvanhatos több szempontból is: ekkor történik a csernobili katasztrófa, megrendezik az első Forma-1-es futamot Magyarországon, elkezdődik a MIR űrállomás építése, üzembe helyezik az újjáépített siklót, az USA bombázni kezdi Líbiát, a Queen együttes Budapesten koncertezik. Azonban egyik sem közelíti meg azt a figyelmet, amit Gorbacsov 1986. június 8-i látogatása kapott a magyar sajtótól. Kétségtelen, komoly médiaesemény zajlott akkor le, hiszen a testvéri Szovjetunió első embere, és később a Varsói Szerződés összes tagországának bölcs vezére gyűlt össze, többek között a világbéke megőrzésének érdekében. Mihail Gorbacsov, felesége: Raisza Gorbacsova és Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára a Hősök terén Mihail Szergejevics Gorbacsov érkezéséről a Népszabadság a következőket írja: "Az igaz barátsággal, szeretettel várt politikust főtitkári minőségében első Magyarországi útjára elkísérte felesége Raisza Makszimova Gorbacsova is. " Az IL-62-es, CCCP 86494-es számú magángép déli 12 óra előtt pár perccel ér földet Ferihegyen, percre pontosan délben a gép ajtaja kitárul és megjelenik a lépcsőn Gorbacsov, mögötte felesége és Vlagyimir Medvegyev, az SZKP KB titkára.

  1. Varázslat – A Queen Budapesten · Film · Snitt

Varázslat – A Queen Budapesten · Film · Snitt

Így zajlott hát a négy napos látogatás első napja, és ha valaki azt hinné, hogy ezzel vége is volt az izgalmas programoknak, téved, Gorbacsov koszorúzgat is még a napokban, meglátogatja a Csepeli Szerszámgyárat, és persze lezajlik a Varsói Szerződés tagállamai Politikai Tanácskozó Testületének ülése is. És ez még mindig csak a jéghegy csúcsa. A négy napos kirándulás után a szovjet elnöki pár minden bizonnyal elégedett fáradsággal zuhant bele ágyába, Kádár János és a magyar fél pedig valószínűleg az egyetértéstől és bólogatástól begörcsölt nyakát borogatta még napokkal a megbeszélések után is.

A keleti blokk országaiba igen kevés jutott el a nyugati popkultúrából, de a Queen mégsem volt ismeretlen a magyar közönség számára. A rajongók legnagyobb kincsei a külföldről behozott kazetták és ezek kalózmásolatai, a bakelitlemezek, a Poptarisznyából rögzített hangfelvételek és az ifjúsági magazinokban megjelent poszterek voltak. A huszonhat helyszínből álló Magic Tour lemezbemutató turné különlegessége abban rejlett, hogy a zenekar a valaha összeállított legjobb fény-és hangtechnikát ötvözte a tagok egyedi színpadi jelenlétével, így a rajongók igazi modern zenei show-t láthattak. A koncert A másfél órás koncerten több mint húsz dal hangzott el, a számítógéppel vezérelt, több irányba mozgatható fényrendszerek, a hatalmas színpadot körbeölelő hangfalak a magyar közönség számára korábban nem tapasztalt koncertélményt jelentettek, a pirotechnikai eszközök, a ritmusra felvillanó reflektorok és füstjátékok a tetőpontig fokozták a hangulatot. A zenekar tagjai ezer fokon égtek, Mercury az éneklés mellett hozta a tőle megszokott gesztusokat, fintorokat, fel-alá rohant pózolva a színpadon, csak a zongora mellett ülve pihent egy kicsit.

A keret sarkaiban jobbra felül Magyarország pólyás, balra felül a kettőskeresztes címere látszik. Az adományozott címer: "Álló sötétkék katonai pajzs, alját zöldellő hegyecske foglalja el, erről szikla emelkedik és csúcsán saját természetes színében ábrázolt gólya, bal lábán állva, jobbját pedig felemelve, követ tartva, és a pajzs jobb oldala felé fordulva látható. A pajzsra rostélyos vagy nyílt katonai sisak támaszkodik királyi koronával, egy kiemelkedő, fekete kiterjesztett sasszárny szépen díszíti. A sisak tetejéről vagy csúcsáról takarók vagy foszlányok, innen fehér és vörös, onnan pedig sárga és sötétkék, a pajzs széleit körülfolyják és a pajzsot illően díszítik. "* [* "Scutum videlicet militare erectum coerulei coloris fundum eius viridi monticulo occupante, e quo petra eminere, ac super eam ciconia, naturali suo colore effigiata, sinistro pede insistere, dextro vero elevato, lapillum tenere, ac in dextram scuti partem conversa esse cernitur. Scuto incumbentem galeam militarem craticulatam sive apertam regio diademate, unam nigram alam expansam aquilinam eminentem proferente ornatam.

Amerre jártak, hatalmas feltűnést keltettek az óriási stábbal, ami körülöttük zsongott, így pillanatok alatt mindenki rájuk figyelt, és még a forgalmat is megbénították, Mercury pedig élvezte ezt. Ha akarta, akkor zengett tőle a város, de amikor olyanja volt, akkor el tudta érni azt is, hogy senki ne vegye észre. "Volt, hogy minden feltűnés nélkül tudtuk elhagyni ketten a szállodát, és Freddie olyan helyeken is járt, amit senki nem gondolna. Parókát húzott, napszemüveget vett, és beöltözött diáknak. Farmerben, a nyakában fényképezőgéppel járta be velem a Vásárcsarnokot, a szemközti üzletsorokat, végigsétáltunk a rakparton és beültünk egy hajóállomás kávézójába is, úgy, hogy a kutya sem ismerte fel. Hatalmas színész volt, el tudott tűnni, ha akart. Az ünnepelt világsztár és a szürke kisember is csak egy szerep volt a számára. Bármerre ment, pontosan ötfokosra hűtött Verve Clicquot pezsgőnek kellett várnia, de amikor álruhában volt, csak vizet és kávét ivott" – meséli Hegedűs László, aki máig nem felejti azt a maximalizmust, ami Mercuryt jellemezte.

A Queen Budapesten - 1986, a kulisszák mögött... - YouTube

Miután hosszas lobbizás után az állami szervektől is zöld lámpát kapott a vállalkozás, megindult a lázas szervezés, és a többi már történelem… A koncert rögzítésének idejére gyakorlatilag a teljes magyar filmgyártás leállt, a MAFILM minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított. A film rendezője számos kultikussá vált magyar zenés film, köztük A kenguru rendezője, Zsombolyai János lett, aki lelkes Queen-rajongóként Mihály György producerrel együtt maximális energiával vetette bele magát a munkába. A film vezető operatőre a több Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt. A 17 kamerával rögzített koncertfilm készítése során számtalan trükköt és speciális megoldást kellett bevetni, ám a stáb kiváló munkájának köszönhetően egy valóban világszínvonalú koncertfilm született Magic - A Queen Budapesten címmel, ami többek között 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év legjobb zenés filmje díjat. A zenekar menedzsmentje 2012-ben digitálisan restauráltatta a képet, és 5.

  1. Varázslat – A Queen Budapesten · Film · Snitt
  2. Vasember 1 teljes film magyarul | Life Fórum - Part 15
  3. Index - Belföld - 1986: Gorbacsov Budapestre látogat
  4. Napra pontosan 35 éve volt a Queen Budapesten « Csepel.info
  5. 1986 queen magyarországon árakkal
  6. 1986 queen magyarországon ksh

A Spektrum jóvoltából újra megnézhetjük a világ egyik legsikeresebb zenekarának budapesti koncertjét. Hetvenezer néző előtt énekeltek Budapesten Harminc évvel ezelőtt, 1991. november 24-én hunyt el Freddie Mercury, minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb zenei előadója, a Queen felejthetetlen frontembere. Az évforduló apropóján a Spektrum műsorára tűzi az együttes 1986-os budapesti koncertfilmjét. A világ egyik legsikeresebb zenekara az 1986-os Népstadionos koncertjén 70 ezer néző előtt énekelte többek között az I Want to Break Free, a Who Wants to Live Forever, vagy a Bohemian Rhapsody című slágerét, de itt énekelte el a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar dalt is, amely az egész esemény egyik legemlékezetesebb pillanatává vált. A 26 fellépésből álló "Magic" turné kétségkívül legfontosabb koncertjévé vált a budapesti, hiszen egyrészt ez volt az egyetlen kelet-európai állomás, másrészt úgy sikerült tető alá hozni, hogy a szervezők felajánlották, koncertfilmet forgatnak a zenekarról, a forgalmazásból befolyó pénz pedig a Queent illeti meg – tekintve, hogy eredetileg nem volt elegendő összeg arra, hogy a zenekart kifizessék.

vezetője. Hegedűs elmondása szerint a koncert ötletére az akkori kulturális vezetés pozitívan reagált, amiben az is közrejátszhatott, hogy a koncertről és a zenekar budapesti látogatásáról készülő film jó lehetőséget kínált Magyarország népszerűsítésére külföldön. A koncertre a kormány és a Népstadion vezetése is igent mondott, a MAFILM pedig a tervezett koncertfilm mögé állt. Elkezdődtek a lázas előkészületek, fél éves megfeszített munka eredményeként állhatott 1986 nyarán a Népstadion színpadára a Queen. Július 27-én őrjöngő közönség előtt, vakító fények kíséretében léptek a színpadra, majd huszonnégy dal eljátszását követően a We Are The Champions után a God Save The Queennel búcsúztak, amelyet Freddie Mercury meztelen felsőtesttel, egy angol-magyar zászlóba burkolva, királyi kellékekkel adott elő. A közönség az összes dalt kívülről tudta, amikor pedig Mercury egy kicsit a tenyeréből is olvasva előadta a Tavaszi szelet, szem nem maradt szárazon a stadionban. Inkognitóban a Vásárcsarnokban: Freddie Mercury testközelből Freddie Mercury magyarországi tartózkodása alatt az őt körülvevő magyar stábnak elsőként tanította meg a "hype"-olás művészetét, vagyis azt, hogyan lehet elérni, hogy egy pillanat alatt mindenki róluk beszéljen.

Monday, 22-Aug-22 21:44:03 UTC